Ontdek door te kijken en te doen!

Het heelal is oneindig groot. Zal er nog een planeet zijn met leven zoals op aarde? Niemand weet dat, maar we weten wel dat er overal kleuren te zien zijn. Stel je voor dat die er niet waren! Wat een saaie bedoening is het dan. Met al die prachtige kleuren om je heen, daar moet je toch iets mee doen?! Je kan gaan schilderen bijvoorbeeld!
Daar ga je vanzelf beter door kijken. En als je meer gaat zien kom je ook meer te weten. Hoe je de juiste kleuren kan mengen op een houten palet. Of welke kwast je moet kiezen voor je schilderij.

Het woud heeft oren, het veld heeft ogen

Yves Klein, Sponsen, pigment en kunsthars op hout.
145 x 114x 3cm, 1960

New Hampshire Collection Darmouth College Museum and Galleries.

 

Jeroen Bosch, Het woud heeft oren, het veld heeft ogen, ca. 1470-1516,
Pen in bruine inkt op papier, 20,2 x 12,7 cm
collectie Kupferstichkabinett, Berlijn.

Bijvoorbeeld door naar een kunstwerk te kijken. Die kunnen heel grappig zijn zoals de inkttekening van Jeroen Bosch hierboven. Er staan twee oren tussen de bomen en overal zie je ogen liggen. Wat heeft dat te betekenen? Dat je voor de betoverende natuur ogen te kort komt? Of dat je meer dan twee ogen nodig hebt om niet te verdwalen in het grote bos? Een bos kan immers vol gevaren zijn, een oceaan trouwens ook. Tintoo, de octopus, moet elke dag onder water zijn ogen uit zijn koppie kijken. Maar daardoor vindt hij ook van alles. Laatst lag tussen het koraal een kist vol met boeken. In een boek stond een ultramarijn blauw schilderij afgebeeld. ‘Hé, dit lijkt op de bodem van de oceaan met al die natuursponzen’ dacht Tintoo. 'Maar ook op het oneindige heelal!
Je kunt twee dingen tegelijk zien in een ding, en ultramarijn is mijn lievelingskleur. Weet je wat, ik ga aan de slag met verf in plaats van alleen maar met inkt!’ Ga net zoals Tintoo de octopus op zoek op deze site naar schilder- en tekenopdrachten, tips over materialen en verhalen over kunst. Misschien ontdek je wel jouw lievelingsschilderij!

Onderzoek wat je mooi, leuk en interessant vindt!

Concept, tekst, illustraties, fotografie en schilderijen: Ceciel de Bie, Reinoud Leenen

realisatie website: A. Boekhoudt

© Ceciel de Bie, Reinoud Leenen, 2018