Maak een
cycloop

Wat heb je nodig:

 

  • een vel papier
  • potlood
  • gum
  • liniaal
  • krijt
  • viltstift
  • keukenpapier of een doekje

 

En nu jij!

Teken een cycloop in een kleurig droomlandschap

Soms doezel je zomaar in slaap op de bank. De geluiden om je heen sterven weg. Je belandt in dromenland. De wind waait zachtjes, het is vredig en rustig. Je ligt in het gras terwijl de sprinkhanen tjilpen. Opeens wordt het donker boven de bergen. Het is een cycloop. Hij geeft je een vette knipoog terwijl zijn hand langzaam omhoog gaat. Oh nee, denk je, wegwezen hier! Je gilt maar er komt geen geluid uit je mond. Dan wordt je wakker in jouw huiskamer. Opgelucht haal je adem. Gelukkig, het was maar een droom. Er is een kunstenaar die dit soort dromen heeft getekend en geschilderd. Hij heet Odilon Redon. Odilon creëerde sprookjesachtige werelden bevolkt met bloemen, feeën, monsters, geesten en spinnen met mensengezichten. Wist je trouwens dat een reus met één oog een figuur uit de Griekse mythologie is? Volgens de verhalen aten ze alles, zelfs kinderen. Levensgevaarlijke monsters dus! Waarschijnlijk is de fantasie over hun bestaan gekomen door gevonden olifantenschedels. Een olifantenschedel heeft geen duidelijke oogkassen maar wel een groot gat waar de slurf heeft gezeten. Sommige mensen dachten dat het gat voor een oog was. In het schilderij begluurt de cycloop Polyphemus de slapende zeenimf Galathea. Hij is smoorverliefd op het meisje. Maar zij voelt niets voor het eenogige monster.

De Cycloop

Circa 1895-1900

Paneel 64 x 61 cm

Kröller Müller Museum

Trek met een groen krijtje een horizontale lijn op je papier, net iets onder het midden.

Teken met paars en blauw krijt drie bergen achter elkaar. Je kan hard en zacht drukken met je krijtjes voor verschillende effecten.

Ergens in jouw droomlandschap staat een wekker. Die je hopelijk op tijd waarschuwt voor de cycloop!

Ben je met een schreeuw wakker geworden? Monsters jagen ons grote schrik aan. Meestal omdat iets aan ze ontbreekt of juist omdat ze een opvallend iets bezitten, een rare kleur bijvoorbeeld. Wat dacht je van een Mondster?

Haal jouw
kinderstreek uit!

Zin in
meer streken?

Maak nu je grasveld groen. Niet helemaal dicht kleuren! Het is een groot droomveld.

Kijk, daar lig jij al te dromen. Maar wat komt er opeens vanachter de bergen tevoorschijn? Teken een cycloop met één oog, op je eigen manier. En werk daarna je droomveld verder uit.

Er groeien natuurlijk bloemen en planten die je nog nooit eerder hebt gezien. Je kunt ze verschillende kanten op laten kijken.

Om je monster wat vriendelijker te maken kan je een vlinder op zijn hand laten landen.

Waarschijnlijk heb je nog wel wat fantasie over om insecten te tekenen. Een dansende spin bijvoorbeeld. En laat een paar bloemen ook lekker swingen.

Maak een Mondster ongeveer op dezelfde manier als jouw cycloop. Je kan van alles veranderen. Bijvoorbeeld de kleur van de bergen, of misschien zwaait het Mondster wel in plaats van een duim omhoog te steken. Welke kleur heeft een Mondster eigenlijk? Een Mondster heeft in ieder geval een brede lach. Maar is het een vrolijke lach of een lach om ons angst aan te jagen?

Verzin weer bijzondere planten en bloemen voor op het grasveld. Wat dacht je van bloemkelken die ook monden zijn?

Ga net zolang door totdat je tevreden bent. Om meer diepte in je tekening te maken kan je de schaduw van het Mondster tekenen en de voorgrond hier en daar ietsjes lichter maken met wit krijt of een beetje witte verf.

Je hoeft niet altijd in diepe slaap te zijn om droombeelden te verzinnen. De dingen om je heen kunnen soms net als een droom overkomen.

Om een dromerige sfeer te krijgen kan je het paarse en blauwe krijt voorzichtig hier en daar in elkaar vegen met een doekje of een stukje papier.

Materiaalstreek

Concept, tekst, illustraties, fotografie en schilderijen: Ceciel de Bie, Reinoud Leenen

realisatie website: A. Boekhoudt

© Ceciel de Bie, Reinoud Leenen, 2018