Maak een stadscollage
van toen en nu

Wat heb je nodig:

 

  • stevig papier
  • verf
  • ecoline
  • kwasten
  • potlood
  • stiften
  • potloden
  • gekleurde velletjes papier,
  • tijdschriften,
  • papier en lijm

En nu jij!

Maak een stadscollage.

Neem als vertrekpunt het schilderij van Bartelt. Fantaseer hoe de stad in de Gouden Eeuw eruit heeft uitgezien en combineer het met nu!

Gebruik nu jouw verbeelding om een stad te bouwen. Je kan ook plaatjes uit tijdschriften knippen. Voeg minstens drie dingen toe die zeker niet bestonden in de Gouden eeuw. Een auto, een stoplicht en een helikopter bijvoorbeeld.

Materiaalstreek

De Nieuwmarkt, Barthelt van der Helst, 1613-1670

De periode van 1600 tot 1700 in Nederland wordt de Gouden Eeuw genoemd. Het was een tijd dat veel mensen heel veel geld verdienden en hun statige huizen wilden versieren met schilderijen. Er zijn toen ontelbaar veel schilderijen gemaakt van landschappen, stillevens, portretten maar ook van stadsgezichten. De schilder Bartelt van der Helst was een portretschilder. Van hem is maar een stadsgezicht bekend en dat is dit schilderij. Het is de Nieuwmarkt in Amsterdam. Het gebouw in de verte is de Waag en die staat er nog steeds. Maar er is veel verandert op straat. Want een varken in de open lucht waar de karbonaadjes direct vanaf worden gesneden kom je niet meer tegen. Het vlees ligt nu keurig netjes in vakjes bij de slager. En de kinderen die blazen op een varkensblaas ook niet! Ballonnen van rubber zie je nu overal.

Bartelt van der Helst (1613-1670)

De Nieuwmarkt in Amsterdam, 1666

Olieverf op doek h 202 cm x b 220 cm

Hermitage, St.-Petersburg

Om licht in jouw stad te brengen kan je glanzend, doorzichtig of glinsterend papier nemen. Je kan daarvoor bijvoorbeeld een wikkel van een chocoladereep of aluminiumfolie uit de keuken gebruiken.

Schilder eerst de blauwe lucht met ecoline, inkt of verdunde verf. Veeg met een brede kwast en zwierige vegen.

Verzin een voertuig voor de toekomst. Misschien een nieuwe fietsscooter op hete lucht waardoor je geen fietsbanden meer nodig hebt. Heel handig want dan krijg je nooit meer een lekke band!

2 begin met de blauwe lucht

Beschilder je blad met inkt of zwarte verf maar niet helemaal dicht. Het wit is de maneschijn.

2 begin met de blauwe lucht

Laat nachtkleuren zoals blauw en grijs terugkomen in je gebouwen.
Knip een maan.

2 begin met de blauwe lucht

Probeer eenheid in je kunststreek te krijgen. Je kan vensters verlichten en wolken maken van glinsterend donker papier.

2 begin met de blauwe lucht

In de nacht hoor je de katten miauwen. Durf je alleen de straat op? Soms lijken de huizen je aan te kijken. Haal je kinderstreek uit door katten, ratten en muizen in je stad rond te laten dolen.

Op de foto zie je het gebouw De Waag in Amsterdam. Bartelt woonde met zijn gezin om de hoek. En Rembrandt woonde ook in de buurt. Misschien zijn ze elkaar wel tegengekomen op straat. Wat zullen de schilders zeker niet gezien hebben bij de Waag?

Heb je al genoeg gebouwen? Wat kom je allemaal tegen op straat? Teken verder en schuif met je materiaal net zolang totdat je tevreden bent.

Plak alles goed vast! Is je stadscollage mooi geworden?

Schilder je papier geel.

Schilder een blauwe lucht. Je zal zien dat de verf een beetje groen wordt door de ondergrond.

Begin aan jouw stad. En kies voor avondkleuren.

Je kan de raampjes met inkt of een pen tekenen.

Is het een sfeervol geheel geworden? Haal dan je kinderstreken uit!

Als de zon is onder gegaan is het donker. In de Gouden Eeuw hadden ze nog geen straatverlichting. Het was levensgevaarlijk om zomaar de straat op te gaan. Je kon zo een gracht inlopen, over een steen struikelen of een straatrover tegenkomen! Om iets te kunnen zien moest je een lantaarn meenemen.

Haal jouw
kinderstreek uit!

Zin in
meer streken?

Schilders letten altijd op het licht. Daarvoor zijn het schilders. Het licht is niet elke uur van de dag hetzelfde. Je kan met een gekleurde ondergrond beginnen om een bepaalde sfeer aan je kunstwerk te geven. Bijvoorbeeld het moment dat de avond gaat vallen.

Zet je spullen klaar.

Nog een streek?

 

Concept, tekst, illustraties, fotografie en schilderijen: Ceciel de Bie, Reinoud Leenen

realisatie website: A. Boekhoudt

© Ceciel de Bie, Reinoud Leenen, 2018