Wie is Meindert Hobbema? (1638-1709)

Meindert Hobbema is een 17e eeuwse Nederlandse kunstschilder die alleen landschappen heeft geschilderd. De 17e eeuw was in Nederland een tijd dat mensen veel geld verdienden. Het wordt dan ook de Gouden Eeuw genoemd. De schilderkunst nam daardoor een hoge vlucht. Er werden ontelbaar veel schilderijen gemaakt en verkocht. De huizen hingen vol. De schilders specialiseerden zich. Je kon portretschilder worden, of schilder van zeegezichten of bijvoorbeeld bloemenstillevens. Er waren ook heel veel landschapschilders.

Landschapschilderijen zijn typisch Hollands. Holland is bijna overal vlak en heeft een strakke horizon. Horizonnen spreken tot de verbeelding. Wolkenluchten trouwens ook. Toen Meindert 17 jaar oud was ging hij in de leer bij Jacob van Ruisdael, een van de beroemdste landschapschilders van die tijd. Als leerling moest je boodschappen doen en helpen in het atelier met verf wrijven en doeken opspannen. Meindert had talent. Het duurde niet lang of hij ging samen met zijn leermeester schetsen maken in de natuur. Die schetsen gebruikten ze als voorbeeld voor hun schilderijen. Zo kwam het voor dat ze beide een schilderij maakten van hetzelfde plekje.

Meindert vond het prachtig als het zonlicht door de bomen speelde. En hij hield van oude bomen die langs zandweggetjes of bij een watermolen stonden. Meindert had een luchtige stijl. Er zit altijd veel lucht en licht in zijn schilderijen. En natuurlijk perspectief!

Waar keek Meindert naar?

Portret van Meindert Hobbema 1823-1867
tekening krijt op papier 244 mm x 192 mm door Eugene van Maldeghem
Rijksmuseum Amsterdam

Wat heeft een rode auto met een groene kikker te maken?

 

Maak een perspectiefschilderij.

 

Concept, tekst, illustraties, fotografie en schilderijen: Ceciel de Bie, Reinoud Leenen

realisatie website: A. Boekhoudt

© Ceciel de Bie, Reinoud Leenen, 2018