Het materiaal gips gebruik je niet alleen voor gebroken armen of benen. Je kan van gips ook tekenmateriaal maken, zoals stoepkrijt. Je hebt het in vele kleuren. Oerkrijt bestaat alleen in wit, want dat is een stukje van een kalkrots.

 

 

 

 

Een eitje kun je koken of bakken maar als je eigeel mengt met pigment dan kun je er temperaverf mee maken. Tempera komt van het Latijnse woord temperare dat betekent mengen.

 

 

 

 

 

De gum is in 1770 per toeval uitgevonden. Het was een stukje rubber. Veel kunstenaars gebruikten stokbrood om mee te gummen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is een potlood?

 

 

 

 

 

Schrijvers maken vaak notities in een schrijfboekje. Schilders maken vaak tekeningetjes als ze iets zien wat ze mooi of interessant vinden onderweg.

 

 

 

 

 

krijtjes

tinten

schelp

limonade

lievelingskleur

 flesje olie

gum

plaatje

Tintoo

kleuren

kruik

lapis lazuli

bindmiddel

zeester

ondergrond

licht

zeep

kleurenpalet

geodriehoek

bord

schilderstok

kruik

ei

citroen

primaire kleuren

paletmes

kwast

pigment

tekenboekje

enveloppe

malachiet

bolletjes wol

munten

vuur

zelfportret

palet

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt naar muziek luisteren tijdens het werken. Piet Mondriaan draaide graag plaatjes het liefst Boogie Woogie-muziek. Naar welke muziek luister jij graag?

 

 

 

 

 

 

 

Wat is een verftube?

 

 

 

 

 

 

Krijt is niet vloeibaar maar verf wel. Met verf kun je je eigen tinten mengen en met krijt niet.

 

 

 

 

 

 

Wat is inkt?

 

 

 

 

De schilder Piet Mondriaan gebruikte voor zijn laatste werken alleen deze zes kleuren. Of zijn wit, grijs en zwart geen kleuren? Er is maar een klodder verf gemengd. Welke is dat?

 

 

 

Malachiet is een groene steen. Als het gemalen wordt geeft het een schitterende groene kleur pigment. Maar met pigment alleen kan je niet schilderen. Om verf te maken heb je een bindmiddel nodig. Een bindmiddel plakt en droogt.

 

 

 

 

 

Als je jouw kwasten goed heb uitgespoeld na het schilderen kun je ze in een blik of zelfs een kruik zetten. Maar let op, altijd met de haren omhoog want anders gaat de vorm en de soepelheid van de kwast verloren!

 

 

 

 

Deze ster schildert met vijf streken. Er is een zeebeest dat schildert met acht streken tegelijkertijd! Maar de echte schilderster ben jij natuurlijk!

 

 

 

 

 

Met zeep kun je je handen wassen maar ook je kwasten goed mee uitspoelen! En natuurlijk je werkplek lekker schoonmaken.

 

 

 

 

Veel schilders maken zelfportretten. Tintoo de octopus doet dat ook. Als ondergrond gebruikt hij een stapel borden die hij heeft gevonden op de bodem van de zee.

 

 

 

 

 

 

Wat is een palet?

 

 

 

 

 

Waar kun je allemaal op schilderen?

 

 

 

 

 

Schilders proberen werelden te creëren door middel van het licht.

 

 

 

 

Aan een palet van een kunstenaar kun je zien met welke kleuren hij of zij het liefste schildert. Dit palet heeft de kleuren van Vincent van Gogh.

 

 

 

Met een geodriehoek kun je meten en mooie strakke lijnen trekken. Handig als je het perspectief gaat tekenen. Meten is weten zeggen ze weleens. Maar kan je met een geodriehoek ook de wijsheid van een uil meten, de sprong van een sprinkhaan of de lengte van een banaan?

 

 

 

De stok met het bolletje zeemleer is een schilderstok. Je zet het bolletje tegen de rand van je schilderij. Zo kan je hand rusten op de stok en bibber je niet te veel met je penseel om heel fijn te kunnen schilderen.

 

 

 

 

In een kunstwerk kun je de tijd stilzetten. Uit de kruik op het schilderij Het melkmeisje van Johannes Vermeer blijft voor altijd melk stromen.

 

 

 

 

 

Zijn dit de kleuren van de regenboog?

 

 

 

Dingen kunnen rood van zichzelf zijn zoals tomaten, paprika’s en kersen. Maar bij veel etenswaren wordt een rode kleurstof toegevoegd. Bijvoorbeeld bij roze koeken, drinkyoghurt met aardbeien of limonade. Deze rode kleurstof wordt vaak van geplette luizen gemaakt.

 

 

 

 

 

Wat heeft een bij met een bindmiddel te maken en wat is een bindmiddel?

 

 

 

 

Bij de pigmenten wordt er olie gedaan dan plakt het en droogt het. Dat heb je nodig voor verf. Pigment + bindmiddel =verf.
Veel schilders gebruiken olieverf.

 

 

 

 

Pigmenten zijn kleine korreltjes met kleur. Je hebt heel veel verschillende soorten korreltjes en kleuren. Denk je dat dit gele pigment gemalen citroenschil is?

 

 

 

 

 

 

De eerste schilders waren grotschilders. Maar in een grot is het pikkedonker. Ze gebruikten fakkels om te kunnen schilderen.

 

 

 

 

Vincent van Gogh hield bolletjes wol bij zijn schilderijen om zo te kijken welke kleuren goed pasten. Zo hoefde hij geen verf te verspillen. Hij gebruikte veel verf en dat was erg duur.

 

 

 

 

Dit is een halfedelsteen.  Er wordt pigment van gemalen en dan krijg je ultramarijn blauw. Het is een heel kostbaar pigment. Je vindt het terug op de schilderijen van Vermeer.

 

 

 

 

 

 

De lievelingskleur van Tintoo de octopus is ultramarijn blauw. Heb je ook een lievelingskleur?

 

 

 

 

 

 

Wat is rood?

 

 

 

 

 

 

Wat is een kwast?

 

 

 

 

 

Rembrandt was dol op geld. Voor de grap hadden zijn leerlingen een keer muntjes op de vloer geschilderd. En ja hoor, hij bukte zich om de munten op te rapen.

 

 

 

 

 

Je kan met kwasten schilderen maar ook met een paletmes. Dat is een soort plamuurmes maar dan iets soepeler om verf mee uit te smeren. Tenminste als de verf nog nat is!

 

 

 

 

 

 

Schilders gebruikten vroeger schelpen om verf in te mengen.

 

 

 

 

Rood, geel en blauw zijn kun je niet mengen uit andere kleuren. Daarom heten ze primaire kleuren.  Maar met rood, geel en blauw kun je wel veel andere kleuren maken.

 

 

 

 

 

 

Tintoo

 

 

 

 

Vincent van Gogh had altijd enveloppen in huis. Hij schreef zijn broer honderden brieven. Stel je voor, als hij e-mail had gehad, zouden wij dan ook zoveel over hem hebben geweten?

 

 

 

 

Van citroenen kun je limonade maken, maar geen verf. Toch bestaat er de kleur citroengeel. Het is een kleur waar veel schilders graag mee werken. Zoals Johannes Vermeer en Rembrandt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concept, tekst, illustraties, fotografie en schilderijen: Ceciel de Bie, Reinoud Leenen

realisatie website: A. Boekhoudt

© Ceciel de Bie, Reinoud Leenen, 2018