Dit is een metalen tube. Er zit gouacheverf in. Ook wel plakkaatverf genoemd.

Je gebruikt deze verf vooral op papier en je mengt het met water. Het is geen transparante verf zoals aquarelverf. Het is een dekkende waterverf.

 

 

Dit is een tube met temperaverf. Tempera betekent mengen. Men vermoed dat deze verf in Egypte is uitgevonden. Sommige mummieportretten, dat zijn portretten van de overleden personen die worden meegegeven in het graf, zijn met temperaverf geschilderd. Tempera maak je o.a. met pigment, water en eidooier. Het droogt snel en heeft een doffe glans.

 

 

 

 

 

Volgens de onbekende Chinese kunstenaar O Wie Weih toon je altijd respect voor een tube. Hij zegt: ‘Een tube knijp je niet uit, een tube maak je leeg.’

 

 

 

 

 

Van varkensblazen werden vroeger ballonnetjes geblazen en schilders bewaarden er hun verf in.

 

 

 

Je hebt vast weleens een doos met waterverf gekregen. Daar zitten allerlei gekleurde napjes in die je nat moet maken. Maar waterverf kan ook in tubes zitten. Het wordt ook aquarelverf genoemd. Als je ermee schildert kun je weinig of juist veel water gebruiken voor speciale effecten. Het is een transparante verf.

 

 

 

 

 

Dit is een plastic tube. Er zit acrylverf in. Acrylverf bestaat sinds 1960. Je mengt het met water. Je kan er transparant en dekkend mee schilderen. Acrylverf droogt snel.

 

 

 

Dit is een tube met olieverf. Het is een mengsel van pigment met als bindmiddel olie. De schilder Jan van Eijck zou de verf rond 1400 hebben uitgevonden. Je kunt er zowel dekkend als transparant mee werken. Het duurt lang voordat de verf droog is. Een dikke laag olieverf heeft soms wel een jaar droogtijd nodig! De verf glanst door de olie.

 

 

 

 

Je hebt actekoffers, geldkoffertjes en speciale schilderskoffers of schilderkistjes. Het eerste schilderkistje wat bekend is komt uit Italie rond 1650. Het is een draagbaar kistje om buiten te schilderen. Zullen er tubes met acrylverf ingezeten hebben? Of aquarelverf?

 

 

 

 

 

 

 

 

Concept, tekst, illustraties, fotografie en schilderijen: Ceciel de Bie, Reinoud Leenen

realisatie website: A. Boekhoudt

© Ceciel de Bie, Reinoud Leenen, 2018